Proč je lepší sladit medem než cukrem?

Neslaďte rafinovaným bílým cukrem, ale medem, doporučují výživoví poradci. Jaká je ale pravda? Je med lepší alternativou než cukr? Proč byste po něm měli sáhnout? Pojďme společně hledat odpovědi na tyto otázky.

Med je zdravější alternativou slazení

Pokud jde o slazení nápojů a přidávání cukru do pečených výrobků a jídel, jako nejhorší alternativu odborníci označují bílý rafinovaný cukr. Neobsahuje nic než prázdné kalorie. Nepřináší lidskému tělu žádnou výživu, jenom skokově zvyšuje hladinu krevního cukru.

Vhodnější je cukr třtinový, ovšem ten mnozí lidé odmítají kvůli poměrně vysoké ceně. Jako další alternativa slazení se proto nabízí med.

Opravdu je pro náš organismus vhodnější med než bílý cukr?

Jednoznačně ano. Na rozdíl od bílého cukru, který dodává jen prázdné kalorie, v medu najdeteřadu látek prospěšných vašemu zdraví.

Co v medu najdete?

  • především vitamíny A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E a K
  • dále minerály: hořčík, železo, sodík, draslík, vápník, fosfor
  • aminokyseliny
  • éterické oleje
  • bílkoviny
  • enzymy

Med má nižší glykemický index než cukr. Právě proto je zdravější. Cukry z medu se vstřebávají o něco pomaleji než v případě bílého rafinovaného cukru. Glykémie po jeho požití proto nestoupne skokově. Proto slaďte medem, a to klidně i kávu.

Tip pro vás: Chcete-li hubnout, používejte med společně se skořicí například ráno do čaje. Skořice totiž pomáhá regulovat hladinu krevního cukru a nezpůsobuje její výkyvy.

Med je přírodní antibiotikum

Med je možné označit také jako přírodní antibiotikum. Má antibakteriální účinky, což se dodnes úspěšně využívá v lékařství, kde například med pomáhá hojit rány nebo posilovat imunitu.

Už od dob starověku se med používal v kuchyni ke konzervaci, a to především masa. V dobách, kdy lidé ještě neznali chladničky, se očištěné kusy masa často nakládaly do medu. Díky němu se maso tak rychle nekazilo. I v současnosti je příprava masa na medu opravdovou lahůdkou.

Tip pro vás: Pokud už vás honí mlsná a chcete si dát nějakou sladkost, vynechte bonbóny a dejte si raději kávovou lžičku kvalitního medu. Je rozhodně lepší alternativou než chemická barviva v bonbonech. Navíc med povzbudí metabolismus a podporuje i střevní mikroflóru.

Bojovník proti nachlazení i dalším nemocem

Výborné léčivé schopnosti med prokazuje například jako prevence proti nachlazení a také jako podpora látkové výměny. Ideální je zázvor s medem přidávaný do nápoje. Tato kombinace zabraňuje rozvoji zánětů horních cest dýchacích a chřipek. Pokud už tyto nemoci propuknou, zmírňuje jejich příznaky.

Proti jakým dalším nemocem med účinkuje?

  • V medu obsažená látka acetylcholin dokáže rozšiřovat cévy a má kladný vliv na snižování krevního tlaku.
  • Dextriny v medu pomáhají hojení, proto se med hodí i k léčbě žaludečních či dvanácterníkových vředů. Osvědčuje se v takovém případě pití vody s medem ráno na lačno.
  • Lipový čaj s medem zkapalňuje hleny v průduškách. Podporuje tím vykašlávání.

Med má zklidňující účinek, proto se doporučuje i lžíce medu rozpuštěná v mléce pro dobrý spánek.

Vhodný je med pro malé děti s horečkou. Při vysokých teplotách totiž dochází k blokování enzymu, který štěpí řepný cukr na jednoduchý cukr. Dětský metabolismus tak trpí nedostatkem cukru.

Nervové buňky postrádají palivo, a proto může dojít ke svalovým křečím. Zabráníte jim pomocí medu.

Vsaďte jen na kvalitní med

Kvalitní med musí být hodně hustý. Máte-li možnost, med si před nákupem otestujte. Při přelévání nesmí téct, měl by vytvářet kapky. Když teče, pravděpodobně je ředěný. Necháte-li med odkapávat, hustý vytvoří záhyby, jakousi mašličku.

Když ale nemůžete ochutnat a zkoušet tekutost paličkou, zkuste alespoň naklonit sklenici s medem a sledovat jeho hladinu. Otočte také sklenici víčkem dolů. U neředěného kvalitního medu se vytvoří bublina vzduchu a bude stékat pomalu.

Nebojte se cukernatosti medu

Cukernatění, tedy vytváření krystalů, nemá vliv na kvalitu medu, závisí na vzájemném poměr glukózy a fruktózy. Úplně tekutý zůstane jedině naprosto čistý akátový med. Pokud chcete, aby krystaly zmizely, vložte nádobu s medem do vodní lázně a opatrně ji zahřívejte. Teplota ale nesmí překročit 45 °C.

Odstranit krystaly z medu můžete také ve fermentoru Kuvings. Fermentor Kuvings je víceúčelový kuchyňský přístroj, který využijete nejen na med, ale také k výrobě domácích sýrů, jogurtů, kvašené zeleniny, či sirupů a octa.

Při průmyslovém zpracování se do medu přidávají látky, které cukernatění zabraňují.

Med květový

V obchodech najdete různé druhy medů. Když na jaře opylují včely květy rostlin a ovocných stromů, vytvářejí med květový. Má světlejší barvu a vyskytuje se v něm spousta rostlinných hormonů z pylu. Proto je tento med ideálním povzbuzením organismu po dlouhé zimě. Dokáže pomoci při jarní únavě, zvýšit imunitu, zlepšit stav lidí po nemocích.

Jaké květové medy existují?

Například akátový, slunečnicový, řepkový, lipový.

Med lesní

Dalším druhem medu je med lesní. Někdy se mu říká medovicový podle výměšků mšic, které včely sbírají. Nemá sice tak výrazné léčivé účinky jako med květový, ale zase v něm najdete více minerálních látek. Také bývá tekutější.

Pro dosažení co nejlepšího složení se mnohdy květový a lesní med míchají. Výsledkem je med smíšený. Nádobka s medem by vždy měla obsahovat informaci, o jaký med se jedná.

Nezapomínejte, že i včelí med je sladký, a tudíž kalorický

Med obsahuje sice méně kalorií než cukr, ale ani to není důvod jíst ho podle libosti. Jinak se to projeví na vaší štíhlé linii. Začnete tloustnout. Proto množství zkonzumovaného medu nepřehánějte. Odborníci doporučují maximálně čtyři polévkové lžíce denně.

Zvyšuje med kazivost zubů?

Nevěřte tomu, že med není vhodné dávat dětem, protože poškozuje zubní sklovinu. Nic takového nebylo vědecky prokázáno. Naopak, odbourávání řepného cukru potřebuje fosfor a vápník, který se nejsnáze uvolňuje právě ze zubní skloviny. Med ale tyto prvky obsahuje, a proto k jejich uvolnění ze zubní skloviny nedochází.

V medu se nachází i stopové množství peroxidu vodíku. Proto med naopak působí v ústní dutině antibakteriálně. V dobách, kdy lidstvo ještě neumělo vyrábět průmyslově zpracovaný cukr a používalo ke slazení med, byl výskyt zubního kazu menší.

 
 

Proč je lepší sladit medem než cukrem? VŠECHNY OBRÁZKY:

OBRÁZEK - Proč je lepší sladit medem než cukrem?OBRÁZEK - Proč je lepší sladit medem než cukrem?OBRÁZEK - Proč je lepší sladit medem než cukrem?OBRÁZEK - Proč je lepší sladit medem než cukrem?

Proč je lepší sladit medem než cukrem? AUTOR:

MOHLO BY VÁS JEŠTĚ ZAJÍMAT:

Dopěstovali

Dopěstovali

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Kriminalisté zajistili pěstírnu konopí. (celý článek)

Alkohol dělá s řidiči divy

Alkohol dělá s řidiči divy

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Porušil zákaz a řídil opilý. (celý článek)

Zloději nezaháleli

Zloději nezaháleli

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Majitelům zůstaly oči pro pláč. (celý článek)

 

ČLÁNEK JE ZAŘAZEN V KATEGORIÍCH:

SDĚLENÍ

OBSAH TVOŘÍ TAKÉ ČTENÁŘI!

O PORTÁLU REGION-UH.CZ

PŘIHLÁŠENÍ UŽIVATELE

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

 
 
Naši partneři (např. )